Psoriaza v plakih1

Psoriaza v plakih je dolgotrajna vnetna kožna bolezen, pri kateri se na telesu pojavljajo rdeči predeli kože, ki se luščijo in pokajo, imenujemo pa jih plaki. Plaki so prekriti s srebrnkastimi kožnimi luskami in so največkrat prisotni na lasišču, kolenih in komolcih ter na spodnjem delu hrbta. Psoriaza v plakih pa se lahko pojavi na kateremkoli delu telesa, tudi na obrazu, spolovilih, nohtih, dlaneh in podplatih. Plaki pogosto srbijo, koža na njih pa se lahko lušči in odpada v obliki drobnih lusk ali večjih zaplat.

Psoriatični artritis2-5

Psoriatični artritis (PsA) je vrsta artritisa, ki največkrat prizadene osebe s psoriazo v plakih. Pri nekaterih ljudeh se vnetje v sklepih in okrog njih razvije pred nastopom psoriaze. Pri bolnikih z močneje izraženo kožno boleznijo je povečano tudi tveganje za razvoj psoriatičnega artritisa. 

Psoriaza se pojavlja pri ljudeh katerekoli starosti, tako pri moških kot pri ženskah, psoriatični artritis pa se najpogosteje razvije v starosti od 30 do 50 let. Psoriatični artritis prizadene ljudi na različne načine: nekateri imajo blago obliko bolezni, ki se sčasoma ne spreminja bistveno, 40-60 % bolnikov s psoriatičnim artritisom pa ima močneje izražene simptome.

Psoriatični artritis (PsA) je povezan z bolečinami, jutranjo okorelostjo, utrujenostjo in težavami pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti. Bolečina se kaže kot povečana občutljivost prizadetih sklepov, z oteklino ali brez nje. Pri psoriatičnem artritisu pogosto najdemo žarkasto razporeditev prizadetosti, pri kateri so prizadeti vsi sklepi enega prsta, za razliko od revmatoidnega artritisa (RA), pri katerem so pogosto prizadeti istovrstni sklepi na obeh straneh telesa.

 

Hidradenitis suppurativa6

Hidradenitis suppurativa (z drugim imenom inverzne akne) je kronična bolezen z vnetjem kože, ki je pogosto tudi boleče. Simptomi vključujejo boleče kožne vozliče in bulice, iz katerih lahko izteka gnoj. Najpogosteje prizadenejo značilna mesta na koži, kot so predeli pod dojkami, pod pazduho, notranja stran stegen, dimlje in zadnjica. Na prizadetih delih se lahko razvijejo tudi brazgotine.

Viri

1. National Psoriasis Foundation. Plaque psoriasis. https://www.psoriasis.org/plaque/. Dostopno junija 2021. | 2. Mayo Clinic. Psoriatic arthritis: Symptoms & causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriatic-arthritis/symptoms-causes/syc-20354076. Dostopno junija 2021. | 3. Gladman DD, Antoni C, Mease P, et al. Psoriatic arthritis: epidemiology, clinical features, course, and outcome. Ann Rheum Dis. 2005;64:ii14-ii17. | 4. Veale D, Fearon U. The pathogenesis of psoriatic arthritis. The Lancet. 2018;391(10136):2273-2284. | 5. Liu J-T, Yeh H-M, Liu S-Y, Chen K-T. Psoriatic arthritis: Epidemiology, diagnosis, and treatment. World Journal of Orthopedics. 2014;5(4):537-543. doi:10.5312/wjo.v5.i4.537. | 6. NHS. Hidradenitis suppurativa (HS). https://www.nhs.uk/conditions/hidradenitis-suppurativa. Dostopno junija 2021.

Biogen-120428 I September 2021