Crohnova bolezen1

Crohnova bolezen je le ena od več različnih imunskih bolezni iz skupine vnetnih bolezni črevesa. Crohnovo bolezen pogosto zamenjujejo z ulceroznim kolitisom (drugo vrsto vnetne bolezni črevesa), saj imata precej podobnih simptomov. Za razliko od kolitisa, ki prizadene samo debelo črevo, je pri Crohnovi bolezni lahko prizadet katerikoli del prebavnega trakta. Najpogosteje pa sta pri Crohnovi bolezni prizadeta končni del tankega črevesa (ileum) in začetni del debelega črevesa (začetni del kolona).

Simptomi se med bolniki razlikujejo, vključujejo pa lahko: trdovratno drisko, krvavitev iz danke, trebušne krče, občutek nuje po takojšnjem odvajanju blata in v nekaterih primerih zaprtje ali občutek nepopolne izpraznitve črevesa. Med drugimi splošnimi simptomi Crohnove bolezni so lahko še zvišana telesna temperatura, hujšanje, izguba apetita, utrujenost, nočno potenje in izguba normalnega menstruacijskega ciklusa. Crohnova bolezen je kronična bolezen, pri kateri se simptomi lahko pojavijo in vztrajajo določeno obdobje, nato pa se lahko povsem umirijo. Pri Crohnovi bolezni opažamo družinsko pojavljanje, kar pomeni, da je pri bližnjih sorodnikih bolnika povečano tveganje, da se tudi pri njih razvije ta bolezen.

Ulcerozni kolitis2

Ulcerozni kolitis je kronična vnetna bolezen debelega črevesa (kolona), pri kateri je vneta sluznica debelega črevesa. Zaradi vnetja se na sluznici razvijejo majhne odprte rane, ki jih imenujemo tudi razjede ali ulkusi. Kombinacija teh razjed in vnetja povzroča bolečine v trebuhu in pogosto potrebo po odvajanju blata. Tako kot pri drugih vnetnih boleznih črevesa je tudi pri ulceroznem kolitisu vzrok težav nenormalen odziv telesnega imunskega sistema. Hrano, bakterije in druge delce v črevesju imunski sistem zaznava kot tujke in pošilja levkocite, da bi uničili vsiljivce. Pri tem dogajanju se v črevesni sluznici razvijejo vnetje in razjede. Ker so številni simptomi pri ulceroznem kolitisu podobni kot pri Crohnovi bolezni (ki je druga vrsta vnetne bolezni črevesa), bolezni pogosto zamenjujejo med seboj.

Glavna razlika med njima je mesto, kjer se vnetje pojavlja. Pri Crohnovi bolezni je lahko prizadet katerikoli del prebavnega trakta od ust do zadnjika, ulcerozni kolitis pa prizadene samo debelo črevo. Simptomi ulceroznega kolitisa lahko vključujejo trdovratno drisko s primesjo krvi in sluzi, bolečine in krče v trebuhu, občutek nuje po takojšnjem odvajanju blata, hujšanje, izgubo apetita in utrujenost. Pri majhnih otrocih je ulcerozni kolitis lahko vzrok za zastoj v rasti in razvoju. Ulcerozni kolitis je kronična bolezen, pri kateri se simptomi lahko pojavijo in vztrajajo določeno obdobje, nato pa se lahko povsem umirijo. Pri ulceroznem kolitisu opažamo družinsko pojavljanje, vendar zaenkrat vzorec dedovanja ni povsem pojasnjen.

Viri

1. Crohn’s & Colitis Foundation. What are Crohn’s & Colitis? What is Crohn’s disease? https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-crohns-disease. Dostopno junija 2021. | 2. Crohn’s & Colitis Foundation. What are Crohn’s & Colitis? What is Ulcerative Colitis disease? https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-ulcerative-colitis. Dostopno junija 2021.

Biogen-120428 I September 2021